Eems-Dollard: het water kan zich niet vrijuit bewegen

In het noordoosten van Groningen, tegen de Duitse westkust aan, ligt de Dollard. Dit is een estuarium waar de rivier de Eems in uitmondt. Doordat zoet rivierwater zich mengt met zout water van de Waddenzee bevat de Dollard brak water. Daarin voelen talloze soorten zich thuis: vogels, vissen en zeehonden.

Werken aan projecten natuur Eems Dollard

Deze unieke natuur staat echter onder grote druk. Door de aanleg van dijken en vaargeulen kan het water niet vrijuit bewegen. Een van de gevolgen daarvan is de grote hoeveelheid slib in het water. In het troebele water kunnen vissen nauwelijks rondtrekken. Daarnaast zijn er te weinig geleidelijke overgangen tussen zoet en zout water en tussen land en water.

Vlogs projecten Eems Dollard

Aan de problemen in dit gebied wordt gewerkt in een reeks projecten die vallen onder PAGW en het programma Eems-Dollard2050. Hierover staat op het YouTube-kanaal van Eems Dollard 2050 een mooie serie vlogs.

Klimaatadaptatie

Liever een serieuzer verhaal dat de achtergrond belicht? Bekijk dan het filmpje over klimaatadaptatie in deze vlogserie.

Eems en Dollard