Kees Wulffraat vertrekt als programmamanager PAGW

Op woensdag 21 december nam PAGW-programmamanager Kees Wulffraat afscheid van zijn collega's. Hij gaat met pensioen en geeft het stokje door aan Mascha Lichtendahl. Tijdens een tour langs enkele projectlocaties ter gelegenheid van zijn vertrek vertelt hij over zijn tijd als programmamanager.

Een foto van Kees Wulffraat bij het Reevediep nabij Kampen.
Beeld: ©RVO
Kees Wulffraat.

De Programmatische Aanpak Grote Wateren is in zes jaar tijd flink gegroeid. "Aan het begin waren we met vier mensen één dag per week bezig. Inmiddels wordt er door tientallen mensen dag in, dag uit, keihard aan gewerkt.", legt afzwaaiend programmamanager Kees Wulffraat uit. De PAGW was voor hem een geweldige opdracht om zijn carrière mee af te sluiten, zo vertelt hij tijdens een tour langs projectlocaties.

Wulffraat: "Het is fantastisch om te zien hoe betrokken iedereen is. Het is dan ook een fikse opgave: met twee betrokken ministeries en drie uitvoerders voelt het voor mij als 'Champions League'-niveau. De kwaliteit van de leefomgeving is enorm belangrijk, daar samen verbetering in aanbrengen is enorm mooi."

Dubbel gevoel

Toch voelt het begin van zijn pensioen ook een beetje dubbel voor Wulffraat. "Ik ben erg trots op wat we bereikt hebben met de PAGW. Om goed door te pakken wordt het tijd dat een ander mijn rol overneemt. Anderzijds laat je ook iets achter, zoals het fijn contact met collega's. Zo'n baan wordt een onderdeel van wie je bent, dus het wordt wennen om weer 'als bezoeker' de natuur in te gaan." Lachend voegt hij toe: "Daar heb ik gelukkig binnenkort meer tijd voor, net als hobby's, familie en vrijwilligerswerk."

Zijn opvolger, Mascha Lichtendahl, ziet een voorbeeld in hoe Wulffraat een complexe opdracht wist te navigeren. "Ik ben heel dankbaar voor hoe hij kon schakelen tussen uitvoerders en ministeries, daar was hij enorm vastberaden in."

Uitdagingen

Lichtendahl hoopt dat schakelen over capaciteit minder nodig zal zijn, en zich te kunnen focussen op de aankomende uitdagingen. Lichtendahl: "Met de PAGW dragen we bij aan een oplossing voor stikstof- en Natura2000-problematiek, maar ook in de PAGW-projecten hebben we bijvoorbeeld te maken met bouwvergunningen. Er moeten dus afwegingen en keuzes worden gemaakt. Dit soort uitdagingen, de voortgang van de derde tranche, het aankomend keuzemoment in 2023: er is genoeg te doen."