Marker Wadden: 'Kroon op het werk van de PAGW'

In het Markermeer ligt een nieuwe groep eilanden: Marker Wadden. Op 7 juni is het officieel geopend voor het publiek. Daarmee is het eerste PAGW-project afgerond. Meer dan 100 mensen die betrokken waren bij de aanleg van Marker Wadden, voeren op het schip Abel Tasman naar dit nieuwste stukje Nederland. 

Feiten over de Marker Wadden

Het project Marker Wadden bestaat uit 7 eilanden en 1300 hectare land-waterovergangen, in totaal 10.000 hectare grond. De PAGW heeft 10 miljoen euro geïnvesteerd in de eerste fase van het project.

Enkele stakeholders aan het woord over de afronding van Marker Wadden:  

Theo Wams, Natuurmonumenten: 'Fase 1 is klaar. We hebben de afgelopen 12 jaar hard gewerkt. Het mooie is: we zijn op tijd en binnen het budget. Marker Wadden is een succes; bekroond met de Dutch Design Award voor designkwaliteit. Ook is er een mooi artikel in Nature aan gewijd. De natuur wacht om in bloei te komen, als je haar de kans geeft, dan pakt zij die.' 

De natuur neemt het stokje over

Marjolein van de Zandschulp, hoofdingenieur-directeur RWS Oost-Nederland namens PAGW: 
'Wat ongelooflijk indrukwekkend. Hoe moet je een zoutwatergebied dat zoet is geworden transformeren? De natuur neemt vrij snel het stokje over, dat is geweldig. Een kroon op het werk van de PAGW.'

Harold Hofstra, gedeputeerde Provincie Flevoland (CU): 'Ik ben heel trots. 10 jaar geleden begon het met een droom. Het is typerend voor Flevoland, de jongste provincie. Het is voor ons een ontzettend belangrijk natuurgebied. Het jongste nationaal park: ook Lepelaarsplassen en Oostvaardersplassen. Uniek wetland voor Nederland, zelfs voor de wereld. Dit is goed voor de toekomstbestendigheid van de natuur. We zien nu al de effecten: de natuurkwaliteit neemt hier toe. Maar ook goed voor de bereikbaarheid van de natuur: mensen kunnen op het haveneiland genieten van de natuur.'  

Vogelparadijs

Roel Posthoorn, projectdirecteur Marker Wadden: 'Op de routekaart stonden alleen wat eerste stappen. De bestemming moest nog komen, maar het is nu een vogelparadijs geworden waar mensen ook welkom zijn. Een groot aantal onderzoekers heeft de impact op de natuur goed gedocumenteerd. We laten iets moois na in het Markermeer." 

Jan van de Linden, ecoloog en vogelonderzoeker: "Er is een prachtig onderzoeksstation. Elke week in de zomer zijn we er. Het raakt steeds meer begroeid, en de diversiteit aan vogels neemt toe. Zo zijn er veel eendensoorten, karekieten en roerdompen.”  

Gewoon doen

Mascha Lichtendahl, programmamanager PAGW: "Wat we van Marker Wadden geleerd hebben, is dat je nooit 100% zeker weet wat er ecologisch gezien gaat gebeuren. Dit project is een succes, omdat ze het gewoon zijn gaan doen. Dat moeten we in alle PAGW-projecten meenemen."

Bij de opening is het boek 'Marker Wadden: natuur, bouwen, ontwerpen' gepresenteerd. In dit boek is het proces van de aanleg van Marker Wadden uitgebreid beschreven.