PAGW-dag: juist samenwerking is nodig om stappen te zetten

De PAGW-dag op 27 september in Kasteel Doornenburg stond in het teken van samenwerking. Marjolijn van de Zandschulp, hoofdingenieur-directeur (HID) van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, benadrukte in haar openingswoord hoe belangrijk het is om te blijven investeren in samenwerking. ‘We moeten meer van buiten naar binnen kijken.’

Zonder de ander lukt het niet

Jacco Doze, PAGW-projectmanager Koehool-Lauwersmeer en Lauwersmeer-Vierhuizergat, kijkt terug op een positieve PAGW-dag. ’Alles zat mee: goed programma, goede locatie, leuke gesprekken en goed weer. Wat ik hiervan naar mijn dagelijkse werk meeneem, is de bevestiging dat het juíst de samenwerking is die de PAGW nodig heeft om stappen te zetten. Zonder de ander lukt het niet. We werken met onze opgaven vaak in de achtertuin van een ander, en dan is het niet meer dan normaal dat je het ook met hen doet. Juist die samenwerking haalt de scherpe (bureaucratische) kantjes af van de vele spelregels die we allemaal hebben. Samenwerken is ook soms water bij de wijn doen.’

Jacco maakt nog een kanttekening bij de PAGW en de beleidsvorming: ‘Ik heb soms het gevoel dat we het allemaal wel erg ingewikkeld en meeslepend maken. Misschien zou je daarom soms ook bewust iets kleins moeten realiseren. Al vind ik wel dat we zoveel mogelijk naar systeemherstel moeten streven. Tegelijkertijd zijn we met 18 miljoen mensen, waardoor besluitvorming lang duurt.’

We staan aan het begin

Pim Neefjes werkt aan de preverkenning van de Biesbosch Rijn-Maasmonding als adviseur water bij Rijkswaterstaat. Hij vond het een leerzame dag. ‘Goed om weer eens te zien wie er allemaal bezig zijn met de PAGW. Leuk ook om te bonden met mensen van ons eigen team, met name door het carpoolen op de heen- en terugreis. De rondleiding was inspirerend en de workshops vond ik leerzaam. Als preverkenning Biesbosch Rijn-Maasmonding staan wij nog wel aan het begin van een waarschijnlijk lang en hobbelig traject voordat het tot uitvoering kan komen. Dus investeren in elkaar en elkaars taal leren spreken is daarbij belangrijk. Dat gaat je helpen om de samenwerking goed te houden. Al is het natuurlijk geen garantie dat zaken altijd lukken.’

Beeld: ©Petra van Konijnenburg / RVO
Kasteel Doornenburg was de plek waar de PAGW-dag gehouden werd.

Videoboodschap Jan-Hendrik Dronkers

Tijdens de PAGW-dag werd er een videoboodschap vertoond waarin Jan-Hendrik Dronkers, Secretaris-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ook even aan het woord kwam. ‘We zien allemaal om ons heen hoe urgent een goede aanpak is. Er staat veel op het spel,’ aldus Jan-Hendrik Dronkers. Bekijk hieronder de video.