Het projectteam van de preverkenning Gemeenschappelijke Maas heeft de Landschapsecologische Systeemanalyse (LESA) afgerond. Deze afronding betekent een nieuwe stap in de preverkenning naar een veerkrachtig en robuust riviersysteem.
LESA: ontstaansgeschiedenis, (a)biotische toestand en autonome ontwikkelingen
De Lesa van de Gemeenschappelijke Maas geeft inzicht in de ontstaansgeschiedenis van het gebied, de abiotische toestand; de niet-levende delen van de natuur, zoals water, bodem en lucht, de biotische toestand; de levende delen van de natuur, zoals planten en dieren, en de autonome ontwikkelingen. In de LESA zijn daarnaast knelpunten geanalyseerd van het riviersysteem. De kenmerken van het systeem zijn vertaald naar een aantal uitgangspunten, die helpen bij het kiezen van (integrale) ruimtelijke oplossingen in het gebied (wat komt waar en welke inrichtingsmogelijkheden passen daarbij), en het concreet vormgeven van toekomstige systeemmaatregelen en -ingrepen. Bijvoorbeeld het uitbreiden van natuurgebieden met kenmerkende leefgebieden zoals grindmilieus en ooibossen en het herstellen van de verbindingen tussen de Maas en beekdalen. De resultaten van deze LESA zijn getoetst bij verschillende stakeholders.
Beeld: Rijkswaterstaat
Gemeenschappelijke Maas
Rapporten
Meer weten over de LESA? Bekijk de analyse via deze link op de website van Rijkswaterstaat. Daarnaast is er een publieksversie ontwikkeld, deze versie is gepubliceerd op deze website en te vinden via deze link.
Vervolgfase
Op dit moment wordt er een adviesrapport geschreven waarin de opgave voor een ecologisch robuuste en veerkrachtige Maas binnen het studiegebied centraal staat. In dit kader worden verschillende oplossingsrichtingen uitgewerkt om de knelpunten effectief aan te pakken. De potentiële maatregelen zijn in samenwerking met stakeholders verzameld, onder meer tijdens interactieve kaartsessies. Deze input vormt de basis voor het uiteindelijke adviesrapport, dat begin 2026 wordt gepubliceerd.
Over de Gemeenschappelijke Maas
De Gemeenschappelijke Maas is een typische regenrivier met variërend hoogteprofiel, gestuwde delen, en een vrij afstromend deel. De combinatie met de verschillende ondergronden zoals mergel en grind maakt het een uniek en waardevol stukje Nederland. In de preverkenning onderzoeken we wat nodig is om de ecologische waterkwaliteit en natuur op systeemniveau te verbeteren. Dit doen we onder andere door de Lesa, maar ook voeren we gesprekken met belanghebbende organisaties zodat we weten wat er rondom de Gemeenschappelijke Maas speelt. We ontwikkelen een pakket van mogelijke systeem-maatregelen voor een ecologisch robuuste en veerkrachtige Maas.