Nieuwe natuur Marker Wadden wint ontwerpprijs

Het ontwerp voor de natuureilanden Marker Wadden heeft de Dutch Design Award gewonnen in de categorie Habitat. De prijs ging naar ontwerpbureau Vista, architectenbureau Ziegler/Branderhorst en stedenbouwkundigen Palmbout/Frits Palmboom. Zij ontwierpen de nieuwe natuur in opdracht van Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis.

Ontwerptekening Marker Wadden
Beeld: ©Vista / Bureau Vista
Ontwerptekening Marker Wadden

Verbinding tussen water en land

Nieuwe natuur die water en land verbindt, soortenrijkdom en een mooi landschap oplevert – dat is Marker Wadden. De groep van 5 eilanden in het Markermeer is aangelegd met klei, slib en zand uit het Markermeer. Ze zijn bedoeld om de ecologie en biodiversiteit van het Markermeer te herstellen. Vogels, vissen, schelpdieren en waterplanten hebben er al hun habitat van gemaakt. Op Marker Wadden neemt de natuur het over. Dat maakt dit project tot een succes, volgens de jury.

De jury: "De interactie van de vele betrokken partijen maakt dit een heel sterk project"

Natuur staat centraal

Bij het ontwerp stond de natuur centraal. Zo is een aantrekkelijk, open, gevarieerd en beleefbaar landschap ontstaan. Marker Wadden is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Het bestaat uit moerassen en ondiepe wateren waar de natuur het landschap vormgeeft. Alleen het Haveneiland is toegankelijk voor publiek.

"De interactie van de vele betrokken partijen maakt dit een heel sterk project", aldus de jury. Voor Natuurmonumenten is de prijs een erkenning van de nadruk die zij op het ontwerp hebben gelegd.  "Het doet ertoe hoe iets eruitziet" zegt André Rijsdorp, projectleider Marker Wadden bij Natuurmonumenten.