Wil je een beter beeld krijgen van de samenwerkingspartners van PAGW? Lees dan het verhaal van Sander Smolders, werkzaam bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat als programmamanager beleid bij PAGW. Zijn voormalige beroep als dierenarts komt goed van pas.
Academisch denken komt overal van pas
Dat je academisch kunt denken in allerlei functies is Sanders Smolders niet geheel onbekend. We verwachten het niet snel, maar van oorsprong is Sander dierenarts en selfmade bioloog. De natuur trok al lang geleden de aandacht van Sander. In verschillende functies heeft hij aan de natuur en waterkwaliteit gewerkt. Twee jaar geleden maakte hij de overstap naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) om te werken aan de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW).
Beeld: © Sander Smolders / Persoonlijk archief Sander Smolders
Foto van Sander bij het IJsselmeer
Zonder wrijving geen glans
Binnen PAGW lopen zo’n 23 inrichtingsprojecten. Sander houdt overzicht op het budget, het doelbereik, en de planning. Kortgezegd: de verantwoording en programmabeheersing. “Dit doen we met de samenwerkingspartners. Afgelopen twee jaar is de samenwerking aanzienlijk verbeterd en is er continue aandacht voor elkaar. Zonder wrijving geen glans”, citeert Sander.
Ook houdt Sander zich bezig met het vervolg van het programma. “Voor het vervolg op de 3e tranche (fase) van de PAGW moeten we keuzes maken: welke maatregelen zijn er nodig en hoe worden deze geprioriteerd in de tijd? Dit moet passen bij de beschikbare middelen en capaciteit. Niet alles kan tegelijkertijd uitgevoerd worden. Met de samenwerkingspartners creëren we focus. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Soms is er een stevige discussie nodig”, vertelt Sander.
Sander vervolgt “In twee jaar tijd hebben we met de samenwerkingspartners de financiën op orde gemaakt en een beleidsprogrammaplan ontwikkeld. Voor het vervolg op de PAGW (in de wandelgangen ook wel 4e tranche genoemd) hebben we een ambitieuze planning voor iedereen. Dat vraagt wat van de mensen die aan de PAGW werken. Daarom hebben we afgesproken dat we goed op elkaar letten. Er is veel werk te doen met veel verantwoordelijkheid.”
Interactie is het belangrijkst om doelstellingen te behalen
“Het geeft mij energie om samen met elkaar nieuwe dingen te ontwikkelen of paden te bewandelen. Er is een maatschappelijke opgave om de waterkwaliteit op orde te brengen. Dat is goed voor mens en natuur. Dát geeft mij plezier in mijn werk.
Ook is het belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben. In mijn optiek is interactie het belangrijkst om doelstellingen te behalen. Eerst samenwerkingspartners aan boord krijgen met neuzen in dezelfde richting. Dat kan even tijd kosten, maar uiteindelijk gaat het dan sneller om iets voor elkaar te krijgen”, rondt Sander af.
Meer in deze reeks
Benieuwd naar meer verhalen in deze reeks? Lees ze hier:
Beeld: PAGW, Petra van Konijnenburg
Sander Smolders (met grijze muts) bij het Veerse Meer.