Benieuwd naar de samenwerkingspartners van PAGW? Lees dan dit keer het verhaal van Gerben Kalkman, werkzaam als programmamanager Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk. De organisatie zet zich in voor het IJsselmeergebied, een kwetsbaar Natura 2000 gebied van groot (inter)nationaal belang dat steeds meer onder druk komt te staan.
Gerben: “Ons hoofddoel is werken aan een toekomstbestendig en natuurlijk IJsselmeergebied.”
PAGW als onmisbare schakel
“PAGW is een onmisbare schakel in het bereiken van ons hoofddoel. Het gehele IJsselmeer-systeem moet op orde gebracht worden. Daarbij wordt niet enkel gekeken naar het aspect water, maar ook naar ruimtelijk en economisch gedreven aspecten. Het IJsselmeer is een levend systeem met onder andere natuur, micro organismen, waterplanten en vissen. Daarom is het voor alle samenwerkingspartners van Coalitie Blauwe Hart belangrijk om het hele systeem te begrijpen als een levend organisme, voordat maatregelen genomen worden”, steekt Gerben van wal.” Binnen de Coalitie werken Landschap Noord-Holland, it Fryske Gea, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Puur Water en Natuur, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer samen. Door PAGW leren we het IJsselmeer systeem beter begrijpen. Ook dragen de PAGW-projecten bij aan de toekomstbestendigheid van het gebied door in te zetten op het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit en natuur.”
Beeld: © Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk
IJsselmeer
Waardevolle samenwerking: PAGW maakt combinaties
Het water van het IJsselmeergebied loopt onder andere door Friesland, Groningen en Drenthe. Waterplanten, vissen en watervogels trekken door het water naar andere gebieden. “Daarom kijkt de coalitie breder dan enkel het IJsselmeer”, legt Gerben uit. “PAGW kijkt vanuit het systeemdenken hoe combinaties tussen land en water gemaakt kunnen worden. Zo maken we in zijn geheel koppeling met grond, droogte en verzilting. Het achteroeverconcept is daar een mooi voorbeeld van. Dit concept is een manier om natuurlijke en veilige waterkeringen te combineren met natuurontwikkeling. Het idee is om achter een dijk of kering ruimtes in te richten voor een overstroombare zone of waterbergingsgebied. Deze achteroever wordt bij hoge waterstanden bewust overstroomd”, vertelt Gerben.
De Coalitie heeft verschillende ideeën voor PAGW-projecten ingediend en is betrokken bij de uitvoering van PAGW-projecten samen met andere organisaties en overheden. Onder andere Oostvaardersoevers, natuurlijke versterking Friese Kust, Zoet-zout verbinding Wieringerhoek, Noord-Hollandse Markermeerkust, Marker Wadden, IJssel-Vecht Delta en preverkenning Achteroevers en onderwaternatuur zuidelijke randmeren.
Natura 2000-gebied
“Natuurkwaliteit van het gebied moet voorop staan, het IJsselmeergebied is niet voor niets aangewezen als Natura 2000-gebied”, zegt Gerben. PAGW maakt inzichtelijk waar het nog niet zo goed gaat en waaruit dat blijkt. “Zo leren we het systeem beter begrijpen voordat we maatregelen nemen. Dit is de kracht van de coalitie: expertise wordt samengebracht”, aldus Gerben.
Discussies met samenwerkingspartners en stakeholders
“De samenwerking met de PAGW loopt voorspoedig. Iedereen wordt gehoord en gezien tijdens de planvorming. Het zijn langdurige processen waar veel geld in omgaat. PAGW trekt de opgave breder: hoe gaan we in het gebied de belangen behartigen zonder schade voor de omgeving? PAGW houdt bijvoorbeeld ook rekening met onder andere cultuurhistorie en natuur”, legt Gerben uit.
Gerben heeft nog een laatste nabrander: “Haak partijen aan die nu afwezig zijn, bijvoorbeeld Defensie. Zij hebben een oefenterrein boven het IJsselmeergebied en schietoefening boven de Afsluitdijk. Laagvliegen over gebieden kan schadelijk zijn voor onder andere dieren. In een breed samenwerkingsverband kunnen we meedenken over de minst schadelijke vliegroutes en vliegtijden. Zo werken we samen aan een beter en veiliger IJsselmeer.”
Beeld: © Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk
IJsselmeer