Wijze raad met Ella Nanninga: “Blijf nieuwsgierig naar elkaar, dat biedt nieuwe inzichten en kansen”

In de serie ‘De wijze raad’ laten we PAGW’ers aan het woord die dit jaar met pensioen gaan. Wat voor wijze lessen geven zij mee, hoe zag hun carrière eruit en wat zijn hun toekomstplannen? In dit interview spreken we Ella Nanninga, projectmanager Grote Projecten bij Rijkswaterstaat.

Terug in de tijd, wat heeft Ella voor loopbaan gehad? Een jaar geleden kwam ze via het project Zandsuppletie Galgeplaat bij PAGW terecht, maar daarvoor ging al een heel werkend leven vooraf. Ella studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze had altijd al een interesse voor ruimtelijke ordening: iets maken of creëren in steden of gebieden om bij te dragen aan de ontwikkeling van Nederland. “Bijvoorbeeld de bouw van Lelystad en Almere”, zegt Ella. Haar eerste baan was bij Schiphol projectontwikkeling. Ze was daar verantwoordelijk voor de milieueffectrapportage (MER) voor de verplaatsing van de luchthaven Rotterdam naar de Schieveense polder. “Op de oude plek werd een nieuwe woonwijk gebouwd en was het plan om de nieuwe snelweg A13-16 aan te leggen. Die drieslag in één groot plan met drie partijen. Uiteindelijk is het grote plan niet doorgegaan, maar wordt nu wel de nieuwe A16 gebouwd”, vertelt Ella.

Polderbaan Schiphol

Vanaf 1991 werkt ze bij het ministerie van Infrastructuur aan de zogenaamde Planologische Kernbeslissing (PKB) en MER voor de ontwikkeling van de Polderbaan op Schiphol. “Echt een mooi project”, zegt Ella enthousiast. “Er waren veel verschillende stakeholders bij betrokken zoals de politiek, luchtvaartsector, bewoners en milieubeweging. Ook is dit onderwerp nog steeds actueel”, haalt Ella aan. Toen kwam Rijkswaterstaat in beeld. Daar heeft ze verschillende rollen vervuld. Onder andere als (interim)manager, districtshoofd, organisatieadviseur en projectmanager.  

Aan boord bij PAGW

“Toen was het tijd voor iets anders dan luchthavens, kanalen of snelwegen”, zegt Ella met een glimlach. “Nieuwe onderwerpen en een nieuwe wereld bij PAGW:  ecologische waterkwaliteit en natuurontwikkeling! Een jaar geleden stapte ik aan boord bij PAGW voor de Galgeplaat in de Oosterschelde. Door de zandhonger (zandplaten, schorren en slikken verdwijnen door veranderende waterhuishouding door onder andere de Oosterscheldekering) en de zeespiegelstijging verdwijnen steeds meer platen en slikken onder water en verdwijnt ook het bodemleven. Daarom wordt op de Galgeplaat en de Slikken van den Dortsman bijna 3 miljoen kuub zand opgespoten. Dat zorgt ervoor dat de vele duizenden vogels, zoals steltlopers en kanoeten hier ook in de toekomst voedsel hebben en zeehonden kunnen rusten. Bij de afronding van de planstudie eind november 2024 bleek wel dat er onvoldoende budget is. Daar zijn we flink mee bezig geweest binnen PAGW. Ondertussen hebben we een oplossing gevonden die wordt gesteund door de PAGW-stuurgroep. Binnenkort wordt de oplossing voorgelegd aan de Minister. Dat is een mooie afsluiting van mijn werk voor PAGW”, legt Ella uit.

Beeld: Persoonlijk archief
Ella aan het woord tijdens een rondvaart met collega’s van Galgeplaat en PAGW op de Oosterschelde

Ella: “Een aantal dingen waren leuk aan mijn tijd bij PAGW. Vorig jaar bijvoorbeeld was voor het eerst een marktconsultatie georganiseerd. Ik was toen net begonnen en viel met mijn neus in de boter: veel projecten vanuit PAGW waren aanwezig en ook veel marktpartijen. Het was een interessante middag en er was veel belangstelling. Het ging daar over ecologische waterkwaliteit, natuurherstel en flora en fauna. Ik heb daar veel kennis opgedaan. Dat hielp mij ook om meer te begrijpen wat we kunnen verwachten vanuit PAGW. Het is een club met enorm hulpvaardige en gedreven mensen.”

Wat wil je professionals graag meegeven?

“Blijf nieuwsgierig naar elkaar, dat biedt nieuwe inzichten en kansen die je wellicht bij je projecten kan gebruiken. Zijn dingen eerder niet goed gegaan? Misschien is dan juist nu wel het goede moment aangebroken om het opnieuw, of net iets anders, te proberen. Ook werken we samen met allerlei partners, maak gebruik van hun kennis en expertise. Dat ligt hier voor het oprapen.”, zegt Ella.

Pensioen

“Op 1 mei 2025 ga ik met pensioen. Dat voelt ook goed. Er begint dan een mooie nieuwe fase voor mij. Wie weet wat er allemaal nog op mijn pad komt. Daar kijk ik naar uit. Genieten van de kinderen, die wonen gelukkig in de buurt. Ik heb leuke hobby’s als zingen, lezen en wandelen en ik denk dat ik ook wel wat nieuws ga uitproberen. En ook de tuin maar weer eens op orde maken. Daar heb ik nu dan echt meer tijd voor”, rondt Ella af.

Meer in deze reeks:

Benieuwd naar meer verhalen in deze reeks? Lees ze hier: